Filozofska fakulteta

Izšla je antologija sodobne poezije iz Flandrije

Izšla je antologija sodobne poezije iz Flandrije kot četrta knjiga Antologije Vilenice (Društvo slovenskih pisateljev),

ki prinaša preglede manj poznanih književnosti evropskega prostora in nosi naslov Ruimte, kar bi v slovenščino lahko prevedli kot prostor, a tudi kot prostorje, vesolje in celo kot svoboda, kot zapiše urednica knjige Mateja Seliškar Kenda v spremnem besedilu, kjer še dodaja: »V okviru serije vileniških Antologij, posvečenih manj poznanim književnostim, se tokrat predstavlja književnost Flandrije. Kot za prejšnje tudi za letošnjo gostjo Vilenice velja, da je v marsičem nekoliko specifična, začenši z njenim poimenovanjem. Gre namreč za literaturo belgijske Flandrije, pisano v nizozemskem jeziku, zaradi česar jo najpogosteje uvrščajo kar v nizozemsko književnost, v najboljšem primeru pa se za holandski in flamski literarni sistem uporablja krovna oznaka 'literatura v nizozemskem jeziku'. Navadno v antologijah avtorji s te in one strani meje tako nastopajo skupaj, pričujoča zbirka pa predstavlja izključno flamske ustvarjalce.«
Antologija zajema skoraj stoletno obdobje pesniškega ustvarjanja, ki je nastalo v Flandriji, v severnem, nizozemsko govorečem delu Belgije. Reprezentativni izbor je nastajal v tesnem sodelovanju s strokovnjakoma Tomom Van de Voordejem s Flamskega fonda in profesorjem Herbertom van Uffelenom z Dunaja, ki je antologiji dodal tudi izčrpno spremno besedo. V knjigi je predstavljenih 23 avtorjev, od Paula van Ostaijena, začetnika sodobne flamske književnosti, do mlade, nadebudne pesnice Els Moors. Avtorji prevodov so: Mateja Seliškar Kenda , Boris A. Novak , Katjuša Ručigaj in Tanja Mlaker .

Antologija sledi vizualni podobi zbirke, ki na naslovnici prinaša reprezentativno delo lokalnih slikarjev. Četrto knjigo zbirke tako krasi slika priznanega flamskega slikarja Rogerja Raveela. Izid knjige so omogočili: Javna agencija za knjigo, Flemish Literature Fund in Literature Across Frontiers.