Filozofska fakulteta

Joris Luyendijk na nizozemskem lektoratu

Ob izidu slovenskega prevoda knjige Het zijn net mensen (Je res ali ste videli na televiziji?) prihaja v Slovenijo nizozemski novinar, pisatelj in antropolog Joris Luyendijk.

V sredo, 10. novembra 2010, ob 16. uri bo Joris Luyendijk obiskal nizozemski lektorat Filozofske fakultete. Srečanje s študenti bo potekalo v predavalnici 030. Prisrčno vabljeni!

Vabljeni tudi v torek, 9. novembra ob 18. uri v Cankarjev dom (dvorana M1), kjer bo potekala okrogla miza Resnice in neresnice o Bližnjem vzhodu in na kateri bo sodeloval tudi Joris Luyendijk. Brezplačno vstopnico boste prejeli ob vhodu v dvorano.

Je res ali ste videli na televiziji?

Avtor v knjigi opisuje izkušnje petih let, ki jih je preživel kot dopisnik z Bližnjega vzhoda. Med tem, kar je sam doživljal, in novicami, ki jih je nato videl v medijih, je zijalo veliko brezno. Je to, kar mislimo, da se dogaja, resnično ali so nam tako le prikazali v medijih?

Joris Luyendijk

(1971) je študiral arabski jezik in antropologijo na univerzah v Amsterdamu in v Kairu. Pet let je bil dopisnik z Bližnjega vzhoda. Leta 2006 je prejel nagrado za novinarja leta, ki jo podeljuje 40 najvplivnejših novinarjev z vsega sveta. Poleg zadnje knjige Je res ali si videl na televiziji? (2006), ki je bila na Nizozemskem uspešnica, je napisal še Dober moški kdaj tudi pretepe svojo ženo (1998) o času, ko je kot študent živel v Egiptu ter Odstrta tančica (2001), v kateri podaja jedrnat opis islamske kulture. Od leta 2008 se v okviru raziskave novega, eksperimentalnega novinarstva posveča trajnostnemu razvoju ter uvedbi električnega avtomobila, o čemer objavlja kolumne za časopis NRC Handelsblad. Lansko leto je bil gostujoči predavatelj na Univerzi v Tilburgu, kjer je s študenti odkrival, kako zmanjšati porabo energije na tej univerzi. Je tudi priljubljen televizijski voditelj oddaj Wintergasten in Zomergasten.