Filozofska fakulteta

Obrazi Nizozemske in Belgije v sedmi umetnosti

25. oktobra 2017 začenjamo s predvajanjem nizozemskih in belgijskih filmov, ki si bodo sledili enkrat mesečno v kar najširšem žanrskem razponu od filmskih upodobitev literarnih del do komedij. Filmske  večere bo odprl veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji, nj. eksc. Bart Twaalfhoven s filmom po njegovem izboru.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas zanimata nizozemska in belgijska filmska produkcija, nizozemska in belgijska družba in kultura ter nenazadnje nizozemski jezik. Filme bo uvedel literarni komparativist Matjaž Marinič.

Vsi filmi bodo predvajani z angleškimi podnapisi. Vstop je prost.

Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana.

Program: 

25. oktober 2017 ob 20.00: Vrt mojega očeta / Knielen op een bed violen (2016) 

(drama, režija: Ben Sombogaard)

Hans živi srečno družinsko življenje, vse dokler ne spozna pridigarja Jozefa Mierasa. Ta v Hansu obudi spomine na odraščanje ob nepopustljivem očetu in njegovem strogem religioznem nazoru. Film je pripoved o globoki religiozni izkušnji in verski ločini znotraj kalvinizma, ki je močno zaznamoval nizozemsko družbo tudi še po drugi svetovni vojni, in problematizira posameznikovo iskanje smisla v zatekanju k eni bolj ekstremnih religioznih praks tedanjega časa. 

 

29. november ob 20.00: Maraton / De Marathon (2012) 

(komedija, režija: Diederik Koopal)

Avtomehanik Gerard je lastnik popravljalnice avtomobilov v Rotterdamu. S svojimi kolegi dneve večinoma preživlja ob pripovedovanju zgodb, zbijanjem šal in kartanjem, medtem ko edinole avtomehanik Youssoef skrbi za popravila avtomobilov. Nekoč po naključju odkrijejo, da je delavnica pravzaprav tik pred finančnim zlomom. Če se vsi štirje udeležijo maratona in zberejo dovolj sponzorskih sredstev, morda rešijo delavnico pred zaprtjem. Jim bo uspelo?

 

13. december 2017  ob 19.30: Godba / Fanfare (1958) - IZJEMOMA NA FILOZOFSKI FAKULTETI (pred. 302, 3. nadstr.)

komedija (režija: Bert Haanstra)

Kratek opis: Ponos vasice Lagerwiede je odlična godba z imenom 'Umetnost in Prijateljstvo'. V kratkem naj bi se udeležili velikega tekmovanja, na katerem imajo možnost za osvojitev glavne nagrade. Malo pred težko pričakovanim dnem se vname hud prepir med dvema članoma, zaradi česar godba razpade na dva sovražna tabora. Obe strani sta trdno odločeni, da bosta zastopali vas, zato naročita novo skladbo pri lokalnem skladatelju, ki pa ima z obema godbama drugačne načrte. 

 

16. januar 2018 ob 19.30: Damoklejeva temnica / Als twee druppels water (1963) 

vojna drama (režija: Fons Rademakers)

Film je posnet po romanu W.F. Hermansa 'Damoklejeva temnica'. Zgodba se odvija na Nizozemskem, med drugo svetovno vojno v času nemške okupacije. Dobrosrčen Ducker je prodajalec cigaret. Nekega večera na njegovem vrtu slučajno pristane padalec, tajni agent Dorbeck, ki so ga poslali zavezniki. Izkaže se, da sta si Ducker in padalec Dorbeck podobna kot jajce jajcu. Ločiti ju je mogoče le po barvi las. Ducker sledi Dorbecku v boju proti okupatorju. A vendar je po koncu vojne obdolžen izdaje države, medtem ko Dorbeck, ki bi ga lahko branil, skrivnostno izgine. Ali bi lahko šlo za eno in isto osebo?

 

20. februar 2018 ob 19.30: Severnjaki / De Noorderlingen (1992)

komedija (režija: Alex van Warmerdam)

Režiser filma Alex van Warmerdam je v nizozemsko kinematografijo s svojimi absurdističnimi črnimi komedijami vnesel povsem drugačno dimenzijo. Večkrat nagrajeni film Noorderlingen velja za enega njegovih najbojših filmov. V oddaljeni nizozemski vasici, ki je v resnici ena sama ulica nikoli dokončanega mesta, so frustracije njenih prebivalcev del vsakdana. V tej kompleksni pripovedi se zvrstijo čudaški značaji ljudi, ki nas popeljejo v absurdni in humorni svet mestne ulice ob gozdu.

 

21. marec 2018 ob 19.30:  Kri, znoj in solze / Bloed, Zweet & Tranen (2015)

biografija (režija: Diederick Koopal)

Večkrat nagrajeni film prikazuje tragično življenje priljubljenega pevca in kralja ljudskih src iz Amsterdama, Andréa Hazesa. V filmu so prikazane tri najpomembnejše faze njegovega življenja: težko otroštvo ter srečanje z igralcem in pevcem Johnnyjem Kraaykampom v šestdesetih letih, prodor v osemdesetih letih ter zadnji meseci njegovega življenja. V zadnji fazi pred smrtjo se je bojeval z mučno preteklostjo, s poslabšanjem zdravja in s strahom pred prihodnostjo. Vanj so verjeli vsi, razen njega samega…

 

18. april 2018 ob 19.30:  Večerja / Het Diner (2013)

triler (režija: Menno Meyjes)

Film je posnet po istoimenskem romanu pisatelja Hermana Kocha. V restavraciji se na večerji dobita dva zakonska para. Pogovor teče o vsakdanjih zadevah: o službi, filmih, vojni v Iraku, načrtih za počitnice itd. Razlog za njihovo srečanje pa je vse prej kot vsakdanji. Skozi na videz komično druženje se začne razkrivati dejanje petnajstletnih sinov Michela in Ricka, ki sta skupaj zagrešila nekaj, kar lahko odločilno zaznamuje njuni življenji. Dva očeta, dve materi in dva sinova – kdo sme sprejeti odločitev o nadaljnjem koraku, ki bo zaznamoval vse?

 

23. maj 2018 ob 19.30: Beda stvari / De helaasheid der dingen (2009) 

tragikomedija (režija: Felix van Groeningen

Večkrat nagrajeni film je posnet po istoimenskem romanu Dimitrija Verhulsta. Trinajstletni Gunther Strobbe, skupaj z očetom in tremi strici živi pri babici. Po neuspešnih zakonih so se vsi Strobbejevi zatekli k ostareli mami. Družina, v kateri prevladujejo moški, živi v najbolj umazani hiši, v najbolj zanemarjenem delu mesta Reetveerdegem v skladu z motom: "Bog je ustvaril dan in mi ga veselo praznujemo". Gunther se vsak večer odpravi skupaj z očetom in strici v lokalno beznico. Prihod tete Rosie in njene hčere Sylvie je dobrodošla sprememba za Guntherja. Zanj sta Rosie in Sylvie dokaz, da obstaja življenje izven Reetveerdegema. Čudovit, poetičen portret navidez brezizhodne mladosti.